Site Meter Fotoğraf Teknikleri: Kompozisyon Yaratma

Kompozisyon Yaratma

25 Eylül 2008 Perşembe

Arkadaşlarınızla birlikte bir geziye çıktınız ve yanınıza da fotoğraf makinenizi aldınız. Bir kaç güzel anı fotoğraflamaktan ziyade fotoğraf anlamında kaliteli bir kaç poz çekmeyi hedefliyorsunuz. Ne yapmanız lazımda güzel kareler ede edebilesiniz.

Düşünelim, güzel bir gezi yapıyorsunuz etrafınızda kavak ağaçları yanında güzel şırıl şırın akan ufak ama beyaz köpüklere sahip küçük bir şelaleyi anldıran bir akar su var. havada güneş pırıl pırıl parlıyor. herşey o kadar güzelki aldığınız bu keyfi fotoğrafa yansıtmak istiyorsunuz. denklanşöre bir heyecanla basıyorsunuz ve fotoğrafın o anı yeterince iyi yansıtmadığını düşünüyorsunuz veyahutta evde bakınca beğenmiyorsunuz.

Fotoğraf çekmeye ilk başladığım dönemlerde bende herkez gibi bu sorunları uzunca bir süre yaşadım. An gözümün önünden gidiyor ve ben kafamda planladığım etkiyi bir türlü fotoğrafa yansıtamıyordum. zamanla çözülür diyip geçmeyeceğim. bir kaç nokta var dikkat etmeniz gereken. öncelikle bazı deneyimleri önceden çalışarak kazanmalısınız.

Nedir bu elde edilmesi gereken deneyimler ?

Öncelikle makinenizin pozlama süresini ayarlarken, kafanızda belirli ışık oranlarına göre ortalama pozlama değerlerini oturtmalısınız. ilk başlarda gece, az ışık ve yoğun ışık değerlenizi tespit etmekle işe başlayabilirsiniz.

Bir diğer önemli husus ise alan derinliğidir. fotoğraflarınızda etki yaratmada en büyük önceliklerden birisidir. burada unutmamanız gereken birşeyde bizim üç boyutlu olarak gördüğümüz dünyanın, fotoğrafta iki boyutlu olarak yansıtılacağıdır. işte alan derinliği bu noktada son derece önemli bir etkye sahip. F değerini azalttıkça alan derinğininden de feragat etmekteyiz. fotoğraflarımızın arka fonlarını buğulu görmek istiyorsak f değerimizi azaltığımızı hatırlatayım.

Tabiki en önemli nokta burada ışıktır. ışık oranına göre yapacağımız bu iki ayarlamalarla fotoğraflarımızı teknik açıdan geliştirmeye başlarız.

Fotoğrafı oluşturan en önemli olgu tabii ki kompozisyondur. Fotoğrafı çekmek amacıyla denklaşöre bastığınız anda kopmozisyon oluşmuştur. bir çok yeni fotoğrafçı fotoğraf hayatına başladığında hızlı bir şekilde makinesini hedefe doğrultur ve denklanşöre basar. Eğer ki güzel fotoğraflar çekmek istiyorsanız yapılması gereken bu kadarla sınırlı olmamalıdır. Öncelikle çekmek istediğiniz konuyu belirleyin. gezide olduğumuzu var sayarak başlamıştık. Amacımız tur içersindeki insanların duygularını karelemek olarak belirlersek. konudan fazla uzaklaşmadan fotoğraf başarımızın artacağını gözlemleriz.

Nasıl gelişir ondan bahsedelim.

örneğin suyla oynayan yada ağaçları inceleyen insanların duygularını fotoğraflamaya karar verdiniz. aklınızda bir konu düşünün ve onu aramaya başlayın. örnek vermek gerekirse. bir ağaç dalı üzerindeki bir canlıya dikkatlice bakan bir kişi hatta bir çoçuk çekmeyi planladınız. size neler gereki bir düşünelim öncelikle ağaçların ve üzerinde canlıların olduğu bir bölgeye yönelmelisiniz. orada inceleme noktasında dikkatli bir çoçuk tespit etmelisiniz. ve bu iki bileşimi bulabileceğiniz birde doğru açı lazım. Çocuğun yüzü belirgin olacak şekilde yakın bir noktada bulunmalısınız.

işte kafanızdan bu arayışlar sayesinde düşünüyor ve ne istediğinizi tespit ediyor olacaksınız. zamanla bir çok konu yaratabilecek ve istediğiniz kareler için hazırlığın ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Fotoğraf çekmeden önce anı nekadar iyi tespit eder ve teknik anlamda hazır olursanız pozlama için o kadar zamanının olur. fotoğrafçılığa bir çok yeni başlayan arkadaşımız makinelerine gerekli ayarları yapmaya çalışırken itedikleri kareyi yakalayamamaktan şikayet ederler.

Özetlemek gerekirse

1- Konu belirleyin
2- Denklanşöre basmadan önce düşünün
3- çektiğiniz fotoğrafı değerlendirin.

Gönderen Arman Memil zaman: 23:26  

2 yorum:

Kompozisyon insanın içinde olacak, diğer türlü kitaplardan öğrenilecek birşey olduğunu sanmıyorum.

Ahmet dedi ki...
18 Mart 2011 01:09  

Paylaştıklarınız bizim için çok önemli ve yararlı teşekkür ederiz ve Apple Servisi olarak ve başarılarınızın devamını dileriz.

Adsız dedi ki...
9 Temmuz 2012 02:23  

Yorum Gönder